Menu
Aquariumvissen

De Guppy Gids: info voor het houden van guppies in je aquarium

Als beginner in de aquariumhobby is het houden van guppies een goede keuze. Guppies zijn kleurrijke en actieve visjes die makkelijk te verzorgen zijn. In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je guppies verzorgt, de ideale watertemperatuur in het aquarium, wat ze eten en hoe vaak je ze moet voeren. We zullen ook enkele veelgestelde vragen beantwoorden over het houden van guppies.

Een aquarium voor je guppies kiezen

Het aquarium waarin je guppies houdt moet groot genoeg zijn, minimaal 40 liter voor een school van 6-8 guppies. Een school kan bijvoorbeeld bestaan uit 1-2 mannetjes en 4-6 vrouwtjes. Zorg ook voor voldoende schuilplaatsen, planten en decoratie.

Guppy man of vrouw?

Guppy mannetjes zijn kleiner en slanker van postuur en ze zijn heel kleurrijk. Ze hebben een grote staart. De vrouwtjes zijn wat ronder en groter. Mijn ervaring is dat de mannelijke guppy’s ook wat sneller en actiever rondzwemmen, maar dat kan natuurlijk ook alleen voor mijn eigen guppy’s gelden.

Hoe herken je zwangere guppies?

Guppies paren veel, dus als je mannetjes en vrouwtjes in 1 aquarium hebt kun je er vanuit gaan dat je binnen de kortste keren baby guppies hebt. Guppies zijn 4-6 weken zwanger. Een zwanger vrouwtje kun je herkennen aan een zwarte vlek onderaan haar bolle buik, aan de achterkant.

Guppies zijn levendbarenden. Ze leggen dus geen eitjes.

Watertemperatuur

Guppies zijn tropische vissen die gedijen bij temperaturen tussen 22-28 graden Celsius. Het is belangrijk om een ​​aquariumthermometer te hebben om de temperatuur te controleren en een aquariumverwarmer om de watertemperatuur te regelen.

Waterkwaliteit

Houd de waterkwaliteit van het aquarium in de gaten. Zorg voor een goed filtersysteem en vervang regelmatig een deel van het water om de waterkwaliteit te behouden. Check vooraf goed of je alle jonge guppies uit het water hebt gehaald voor je het aquarium leeggooit.

Wat eten guppies?

Er is speciaal guppy voer op de markt. Je kunt guppies meerdere keer per dag voeren, maar geef ze maar een klein beetje per keer.

Hoe oud worden guppies?

Guppies hebben over het algemeen een levensduur van 2-3 jaar, maar sommige kunnen wel tot 5 jaar leven als ze goed worden verzorgd.

About Author

Zelf ben ik vroeger begonnen met het houden van een goudvis en later overgestapt op guppies. Na jaren zonder aquarium hebben mijn kinderen het stokje overgenomen en een mooi aquarium uitgezocht.