Menu
Aquariumwater

Zweefalg in je aquarium

In dit artikel geef ik je informatie over zweefalg. Hoe kom je er aan, en nog belangrijker: hoe kom je er af?

Direct zweefalg bestrijden? Bestel dan Tetra Algumin:

Oorzaken van groene zweefalg in je aquarium

Zweefalg is een alg die in het water zweeft en zich kan vermenigvuldigen tot een groenige waas waardoor je aquarium er niet meer zo fris uit ziet. Het kan ook leiden tot zuurstoftekort in het water, wat nadelig kan zijn voor de vissen en andere levende organismen in het aquarium.

Er zijn verschillende oorzaken van groene zweefalg in je aquarium. Een van de belangrijkste oorzaken is overvoeding. Te veel voedsel in het aquarium zorgt voor een overbelasting van voedingsstoffen, zoals nitraten en fosfaten, die zweefalg kunnen voeden. Een ander probleem kan zijn dat het aquarium niet voldoende wordt schoongemaakt. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te stofzuigen en de overtollige organische stoffen uit het aquarium te verwijderen.

Een gebrek aan licht kan ook leiden tot groene zweefalg. Als er niet voldoende licht is, kunnen de planten in het aquarium niet voldoende fotosynthese uitvoeren, waardoor er een voedseltekort ontstaat voor de vissen en zweefalg kan groeien. Als zweefalg zich ongecontroleerd kan vermenigvuldigen kan het aquariumwater groen en troebel worden. Het is dus belangrijk om de juiste verlichting te hebben voor het aquarium.

Hoe herken je zweefalg?

Een groene waas in je aquarium.

Zweefalg bestrijden

Het is belangrijk om zweefalg zo snel mogelijk aan te pakken om verdere problemen te voorkomen. Er zijn verschillende methoden om zweefalg te bestrijden. Ten eerste is het belangrijk om de oorzaken van de algengroei te identificeren en deze aan te pakken. Dit kan betekenen dat je minder voedsel aan de vissen geeft, het aquarium regelmatiger schoonmaakt of meer licht in het aquarium brengt.

Een andere effectieve methode om zweefalg te bestrijden is door middel van waterverversing. Door het water regelmatig te verversen, worden de voedingsstoffen in het water verminderd en kan zweefalg minder snel groeien. Het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende filtratie om het water schoon te houden en eventuele onzuiverheden te verwijderen.

Middel tegen zweefalg in het aquarium

Als de bovenstaande methoden niet werken, zijn er verschillende producten op de markt die kunnen worden gebruikt om zweefalg te bestrijden. Deze producten kunnen de groei van zweefalg te remmen.

About Author

Zelf ben ik vroeger begonnen met het houden van een goudvis en later overgestapt op guppies. Na jaren zonder aquarium hebben mijn kinderen het stokje overgenomen en een mooi aquarium uitgezocht.